Пояснювальна записка

Деталі

І. Пояснювальна  записка

Визначальними тенденціями розвитку світової освітньої системи стають поглиблення її фундаменталізації, посилення гуманістичної спрямованості, духовної та загальнокультурної складової освіти; формування у студентів системного підходу до аналізу складних життєвих і суспільних явищ,  розвиток       стратегічного мислення,  соціальної та професійної мобільності.

Забезпечення високого якісного рівня вищої освіти є одним із головних завдань, невід’ємних від розвитку суспільних процесів, соціальної сфери в цілому. Підготовлена нами програма з курсу „ Соціальна психологія „  є кроком на шляху до вирішення даного завдання. Відповідно до навчального плану,  вона включає в себе три модулі. Тематика модулів відображає основні проблеми міжособистісної  і  міжгрупової взаємодії людей в процесі їх життєдіяльності та знайомить  з основними шляхами і способами  їх вирішення.

 

Мета курсу:забезпечити оволодіння майбутніми фахівцями – філософами та психологами категоріальним апаратом соціальної психології, розуміння основних принципів та положень даної науки; озброєння  студентів глибокими теоретичними знаннями, уміннями і навичками соціально-психологічного циклу, що дозволить їм вільно використовувати навички практичної та дослідницької діяльності у соціальній та психолого-педагогічній  сфері.  

 

Вивчення курсу передбачає засвоєння студентами  наступних  знань:

 

-  етапи становлення соціальної психології як окремої науки;

- особливості застосування загальнопсихологічних та специфічних дослідницьких  методів у соціальній  психології;

          - характеристика міжособистісної та міжгрупової взаємодії  людей в різних видах діяльності, перш за все,  навчально-виховній та суспільній її формах.

          - соціально-психологічні особливості становлення і розвитку особистості в процесі різних форм соціалізації людини (дитини).

 

На основі цих знань у студентів повинні бути сформовані наступні уміння:

- вільно та осмислено використовувати термінологічний апарат соціальної психології;

- ефективно застосовувати в практичній  суспільній та  психолого – педагогічній діяльності методи дослідження соціальної психології : методи збору    та обробки інформації;  конвент-аналіз; групу “активних” соціально-психологічних методів:

·      методи соціально-психологічного тренінгу;

·      методи культурно-психологічного тренінгу;

·      методи соціальної психорегуляції;

·      концептуально-діалогічні методи соціальної психології: психодрама й соціодрама Дж.Морено; трансактний аналіз Е.Берна; психосинтез Р.Ассаджіолі; психоаналіз З.Фрейд, тощо;

              -  використовувати прийоми і способи вербальної і невербальної комунікації для успішної взаємодії з людьми у соціальній сфері та учнями (студентами) у навчально – виховному процесі;

              - враховувати динаміку групової взаємодії  при дослідженні офіційної і неофіційної   структури соціальних груп ( класу ).

   - уміти аналізувати соціально – психологічні (масові ) явища у великих  групах.

 

Загальною вимогою і перевіркою ефективності засвоєних знань, сформованих умінь і навичок є результативність їх застосування  в процесі власного навчання,  психолого-педагогічної практики  та життєдіяльності в цілому.

   

Всього відвідувань  

9976076
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
8067
4431
17492
31672
107242
9498396
9976076

Your IP: 3.15.156.140
Server Time: 2024-04-24 15:33:19
   

GTranslate  

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Вхід  

   
© ALLROUNDER

Використання матеріалів сайту можливе лише при згоді адміністрації порталу та активного посилання.
Всі права захищено!

Сайти, які підтримуються службою порталу


НПУ імені М.П.Драгоманова
Факультети
Інженерно-педагогічний факультет :: Історичний факультет :: Факультет іноземної філології :: Факультет інформатики :: Факультет менеджменту освіти та науки :: Факультет мистецтв імені Анатолія Авдієвського :: Факультет педагогіки та психології :: Факультет політології та права :: Факультет природничо-географічної освіти та екології :: Факультет психології :: Факультет соціально-економічної освіти та управління :: Факультет спеціальної та інклюзивної освіти :: Факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка :: Факультет фізичного виховання, спорту і здоров`я :: Факультет філософії та суспільствознавства :: Фізико-математичний факультет
Кафедри
Кафедра педагогчної творчості :: Кафедра педагогіки, теорія та історії педагогіки :: Кафедра методики викладання російської мови та світової літератури :: Кафедра етики та естетики :: Кафедра управління та євроінтеграції :: Кафедра філософії :: Кафедра інформатики
Персональні сайти
Андрущенко В.П. :: Бех В.П. :: Жалдак М.І. :: Борисенко В.Й. :: Франчук В.М. :: Франчук Н.П.
Інші сайти
Асоціація випускників :: Система управління електронними курсами НПУ :: Система управління електронними курсами інституту інформатики :: Система управління електронними курсами інституту інформатики (студенти) :: Простір гуманітарної комунікації :: Лабораторія археологічних досліджень :: Кабінет-музей М.П.Драгоманова :: Україна і становлення конституціоналізму в Європі :: Центр культури. НПУ