Вундт

Деталі

Вільгельм Максиміліан Вундт (нім. Wilhelm Maximilian Wundt; 16 серпня 1832, Некарау, нині у складі Мангейма, Королівство Вюртемберг, Німецький союз - 31 серпня 1920, Лейпциг, Німецька імперія) - німецький фізіолог і психолог. В основному відомий як засновник експериментальної психології [1]. Менш відомий як основна фігура в соціальній психології, проте, останні роки життя Вундта пройшли під знаком психології народів (нім. Völkerpsychologie), яку він розумів як вчення про соціальну основі вищої ментальної діяльності.

Вундт народився в містечку Некарау недалеко від Мангейма в родині лютеранського пастора. Закінчив школу в 1851 р. і до 1856 р. навчався в Тюбінгенському, Берлінському та Гейдельберзькому університетах. На останньому році навчання в Гейдельберзі Вундт був практично на випадок смерті від серйозного захворювання. Після отримання диплома по медицині в Гейдельберзі, Вундт короткий час вчиться у Йоганна Мюллера і незабаром став співробітником університету - асистентом видатного фізика і фізіолога Германа фон Гельмгольца, з 1858 по 1864 рр.. У цей час він пише роботу Статті з теорії чуттєвого сприйняття (1858-1862). Також у Гейдельберзі Вундт одружується на Софі Мау.

У цей період Вундт починає читати перший у світі курс з наукової психології, постійно підкреслюючи в ньому використання експериментальних методів, взятих із природничих наук. У своєму курсі він підкреслює фізіологічну зв'язок між мозком і розумом. Знання та досвід Вундта у фізіології мали величезне значення для становлення нової науки - психології. Його лекції були опубліковані у вигляді книги Лекції про розум людини і тварин в 1863 р. У 1864 Вундт одержує місце доцента в Гейдельберзі.

Вундт починає роботу, яка привела його до публікації в 1874 р. однією з найважливіших робіт в історії психології, книги «Принципи фізіологічної психології". Принципи будують психологію, як дослідження безпосереднього досвіду свідомості, включаючи почуття, емоції, вольові акти та ідеї, за допомогою методу інтроспекції, або самоспостереження.

У 1875 Вундт отримує ставку професора в Лейпцігському університеті, а через 4 роки засновує першу у світі психологічну лабораторію. Вчені з усього світу збираються в лабораторії Вундта, у тому числі Едвард Тітченер. Пізніше, студенти Вундта засновують психологічні лабораторії в Університеті Пенсільванії, Колумбійському університеті та ін

Вундт жив у Лейпцигу до самої смерті й був науковим керівником у 186 студентів, що захистили докторські дисертації по різних наукових дисциплін.

В останні роки життя Вундт фокусується на соціальній і культурній психології, і до самої смерті пише фундаментальний 10-томну працю «Психологію народів» [2].

Наукова спадщина Вундта колосально за обсягом і становить близько 54000 сторінок [3] у вигляді книг і статей. Деякі особливо видатні його роботи: Лекції про психологію людини і тварин, Есе, Етика: дослідження фактів і законів морального життя, Гіпнотизм і навіювання (1892) і Введення в психологію.

   

Всього відвідувань  

10006622
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
25175
13438
48038
31672
137788
9498396
10006622

Your IP: 3.128.199.210
Server Time: 2024-04-25 14:40:44
   

GTranslate  

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Вхід  

   
© ALLROUNDER

Використання матеріалів сайту можливе лише при згоді адміністрації порталу та активного посилання.
Всі права захищено!

Сайти, які підтримуються службою порталу


НПУ імені М.П.Драгоманова
Факультети
Інженерно-педагогічний факультет :: Історичний факультет :: Факультет іноземної філології :: Факультет інформатики :: Факультет менеджменту освіти та науки :: Факультет мистецтв імені Анатолія Авдієвського :: Факультет педагогіки та психології :: Факультет політології та права :: Факультет природничо-географічної освіти та екології :: Факультет психології :: Факультет соціально-економічної освіти та управління :: Факультет спеціальної та інклюзивної освіти :: Факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка :: Факультет фізичного виховання, спорту і здоров`я :: Факультет філософії та суспільствознавства :: Фізико-математичний факультет
Кафедри
Кафедра педагогчної творчості :: Кафедра педагогіки, теорія та історії педагогіки :: Кафедра методики викладання російської мови та світової літератури :: Кафедра етики та естетики :: Кафедра управління та євроінтеграції :: Кафедра філософії :: Кафедра інформатики
Персональні сайти
Андрущенко В.П. :: Бех В.П. :: Жалдак М.І. :: Борисенко В.Й. :: Франчук В.М. :: Франчук Н.П.
Інші сайти
Асоціація випускників :: Система управління електронними курсами НПУ :: Система управління електронними курсами інституту інформатики :: Система управління електронними курсами інституту інформатики (студенти) :: Простір гуманітарної комунікації :: Лабораторія археологічних досліджень :: Кабінет-музей М.П.Драгоманова :: Україна і становлення конституціоналізму в Європі :: Центр культури. НПУ