Піаже

Деталі

Жан Піаже (фр. Jean William Fritz Piaget; 19 серпня 1896, Невшатель, Швейцарія - 16 вересня 1980, Женева, Швейцарія) - швейцарський психолог і філософ, відомий роботами з вивчення психології дітей, творець теорії когнітивного розвитку та філософсько-психологічної школи генетичної психології (інша назва - генетична епістемологія).
Жан Піаже народився в місті Невшатель, столиці франкомовного кантону Невшатель Швейцарії. Його батько, Артур Піаже, був професором середньовічної літератури в Невшательськоє університеті. Свою довгу наукову кар'єру Піаже почав у віці десяти років, коли опублікував в 1907 невелику замітку про горобця-альбіноса. За своє наукове життя Піаже написав понад 60 книг і кілька сотень статей.

Піаже почав рано цікавитися біологією, особливо молюсками, опублікував кілька наукових робіт до закінчення школи. В результаті йому навіть запропонували престижну посаду доглядача колекції молюсків в Женевському музеї Натуральной історії. До 20 років він став визнаним малакологів.

Піаже захистив дисертацію з природничих наук і отримав ступінь доктора філософії в Невшательськоє університеті, також він якийсь час навчався в Цюріхському університеті. У цей час він починає захоплюватися психоаналізом, дуже популярним в той час напрямом психологічної думки.

Після отримання наукового ступеня Піаже переїжджає зі Швейцарії до Парижа, де викладає у школі для хлопчиків на вулиці Гранд-о-Велль, директором якої був Альфред Біне, творець тесту IQ. Допомагаючи обробляти результати IQ-тесту, Піаже зауважив, що маленькі діти постійно дають неправильні відповіді на деякі питання. Однак він фокусувався не стільки на неправильних відповідях, скільки на тому, що діти роблять однакові помилки, які не властиві більш старшим людям. Це спостереження привело Піаже до теорії, що думки і когнітивні процеси, властиві дітям, істотно відрізняються від таких, властивих дорослим. Надалі, він створив загальну теорію стадій розвитку, яка стверджує, що люди, що знаходяться в одній стадії свого розвитку, виявляють схожі загальні форми пізнавальних здібностей. У 1921 році Піаже повертається до Швейцарії і стає директором Інституту Руссо в Женеві.

У 1923 р. Піаже одружився на Валентин шатена, яка була його студенткою. Сімейна пара мала трьох дітей, яких Піаже вивчав з самого дитинства. У 1929 р. Піаже прийняв запрошення зайняти посаду директора Міжнародного Бюро з освіти ЮНЕСКО, на чолі якого він залишався до 1968 р.

   

Всього відвідувань  

9945301
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
7195
2240
18389
26639
76467
9498396
9945301

Your IP: 18.223.43.142
Server Time: 2024-04-18 21:25:23
   

GTranslate  

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Вхід  

   
© ALLROUNDER

Використання матеріалів сайту можливе лише при згоді адміністрації порталу та активного посилання.
Всі права захищено!

Сайти, які підтримуються службою порталу


НПУ імені М.П.Драгоманова
Факультети
Інженерно-педагогічний факультет :: Історичний факультет :: Факультет іноземної філології :: Факультет інформатики :: Факультет менеджменту освіти та науки :: Факультет мистецтв імені Анатолія Авдієвського :: Факультет педагогіки та психології :: Факультет політології та права :: Факультет природничо-географічної освіти та екології :: Факультет психології :: Факультет соціально-економічної освіти та управління :: Факультет спеціальної та інклюзивної освіти :: Факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка :: Факультет фізичного виховання, спорту і здоров`я :: Факультет філософії та суспільствознавства :: Фізико-математичний факультет
Кафедри
Кафедра педагогчної творчості :: Кафедра педагогіки, теорія та історії педагогіки :: Кафедра методики викладання російської мови та світової літератури :: Кафедра етики та естетики :: Кафедра управління та євроінтеграції :: Кафедра філософії :: Кафедра інформатики
Персональні сайти
Андрущенко В.П. :: Бех В.П. :: Жалдак М.І. :: Борисенко В.Й. :: Франчук В.М. :: Франчук Н.П.
Інші сайти
Асоціація випускників :: Система управління електронними курсами НПУ :: Система управління електронними курсами інституту інформатики :: Система управління електронними курсами інституту інформатики (студенти) :: Простір гуманітарної комунікації :: Лабораторія археологічних досліджень :: Кабінет-музей М.П.Драгоманова :: Україна і становлення конституціоналізму в Європі :: Центр культури. НПУ