Перлз

Деталі

Фредерік Саломон Перлз (нім. Friedrich Salomon Perls), також відомий як Фріц Перлз; (8 липня 1893, Берлін - 14 березня 1970, Чикаго) - видатний німецький лікар-психіатр, психотерапевт єврейського походження. Основоположник гештальттерапії. Спільно з Полом Гудменом (Paul Goodman) і Ральфом Хефферліном (Ralph Hefferline) написав основний працю «Гештальттерапія, збудження і зростання людської особистості » (1951). У 1952 разом з «сімкою» (крім нього, в «Сімці»: Лора Перлз, Ізидор Фром, Пол Гудмен, Еліот Шапіро, Річард Кіцлер і Пол Вейс) заснував Нью-Йоркський Гештальт Інститут.

Народився в Берліні в 1893 році.
У 1913 році приступає до вивчення медицини - без особливого інтересу, розглядаючи її як шлях в філософію і фізіологію - і (мабуть, в 1916 році) виявляє для себе Фрейда та психоаналіз. За його власним визнанням, сексуальна проблематика захоплює його. У 1921 нарешті отримує ступінь доктора медицини і починає займатися психіатрією з її «медикаментами, електричними штуками, гіпнозом і розмовами».

У 1922 вельми захоплений новими тенденціями в мистецтві: Дадаїзм, німецька школа дизайну Баухаус. Одночасно відкриває для себе Фрідлендера з його «Творчим байдужістю». І говорить про нього, як про «гуру».

1925 - початок 7-ми річного курсу психоаналізу, спочатку у В. Райха, потім у К. Хорні. Називає цей період «марною життям на кушетці»: Райх, по відчуттях Перлза, не може намацати в ньому нічого істотного, Перлз «відчуває себе тупим", а в Карен Хорні - закохується. Спроба подарувати їй квіти призводить лише до того, що Хорні аналітично інтерпретує цей вчинок. По всій видимості, Перлз ображений.

У 1926 році Перлз знайомиться з Куртом Гольдштейном - неврологом і психіатром, прихильником цілісного, холістичного, підходу до організму (організм-як-ціле), і стає його асистентом. Як «вірний фрейдистами», він сперечається з Гольдштейном, але буде змушений повернутися до холізму через 10 років - вже в Південній Африці. Холістичний підхід стає одним з наріжних каменів майбутньої гештальттерапії: на ньому базується уявлення про взаємовідносини організм-навколишнє середовище. Постулюється, що людина і його оточення - єдина система, і психотерапія неможлива без аналізу контакту між ними.

1927 - Перлз продовжує свій аналіз і отримує супервізію у психоаналітиків у Франкфурті, Відні та Берліні (Клара Гаппель, Олена Дейч, Пауль Шильдер, Отто Феніхель).

У 1930 році одружується на Лорі Познер. Лора, доктор психології, займається гештальт-психологією і знайомить Перлза з усіма останніми розробками у цій галузі. Через неї ж він отримує доступ до екзистенціалізму, зокрема до філософії Мартіна Бубера (відносини Я-Ти і Я-воно) і до теології Пауля Тілліха (мужність існування). Крім того, Лора бере участь у семінарах Ельзи Гіндлер по екпрессівному руху. Перлз повертається до проблеми співвідношення соматичного і психічного, і знаходить, що «взаємовідносини тіла і розуму все ще путани». В гештальттерапії усвідомленням через рух і дію стане звичайною практикою.

У 1933 році, після приходу до влади Гітлера, Фріц Перлз, Лора Перлз і їх старша дочка Рената їдуть у Голландію, а рік потому перебираються до Південної Африки. Перлз їде туди, формально залишаючись ортодоксальним психоаналітиком: «Я їду проповідувати фрейдівське євангеліє в Південну Африку», - і засновує там інститут психоаналізу. У 1936 році він відправляється в Марієнбад на психоаналітичний конгрес зі своєю першою статтею «Оральне опір». Робота піддана критиці, де основним запереченням є теза, що опір може бути тільки анальним. Згодом Перлз стане розглядати відсутність орального опору, як один із чинників, що полегшують патологічну інтроекція.


У 1942 році Фріц пішов у південноафриканську армію, де він служив в якості психіатра в званні капітана до 1946 року.

У 1946 році Перлз переїхав до Нью-Йорк, а в 1960 році в Каліфорнії, де працював як член Езален-інституту в Біг Сур.

У 1951 році в співавторстві з Ральфом Хефферліном і Полом Гудмен публікує книгу «Гештальттерапія», в якій він вперше формулює початку свого власного терапевтичного підходу. Незабаром після цього був організований Нью-Йоркський інститут гештальттерапії, центр якого знаходився в квартирі Перлза.

У 1954 році був також створений Клівлендський інститут гештальттерапії, а до кінця 50-х років групи гештальттерапії були організовані по всій країні.

У 1960 році Перлз переїхав на західне узбережжя Сполучених Штатів, деякий час жив і працював у Лос-Анджелесі.

У 1964 році він увійшов до штату знаменитого Есаленского інституту в Біг Сур, штат Каліфорнія. Перлз став лідером в русі за розкриття потенціалу людини.

У 1969 році Перлз перебрався до Британської Колумбії, де на острові Ванкувер заснував гештальтобщіну. У тому ж році він опублікував дві найбільш відомі нині роботи - «Гештальттерапія в дослівному викладі» (Gestalt Therapy Verbatim), а також «Всередині і поза помийного відра» (In and Out of the Garbage Pail).

Фріц Перлз помер у віці 76 років 14 березня 1970 після нетривалої хвороби. Незадовго до смерті він працював над двома книгами - «Гештальтподход» і «Свідок терапії». Ці роботи були видані посмертно, в 1973 році.

   

Всього відвідувань  

10013428
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
604
31377
54844
31672
144594
9498396
10013428

Your IP: 18.191.186.72
Server Time: 2024-04-26 00:52:38
   

GTranslate  

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Вхід  

   
© ALLROUNDER

Використання матеріалів сайту можливе лише при згоді адміністрації порталу та активного посилання.
Всі права захищено!

Сайти, які підтримуються службою порталу


НПУ імені М.П.Драгоманова
Факультети
Інженерно-педагогічний факультет :: Історичний факультет :: Факультет іноземної філології :: Факультет інформатики :: Факультет менеджменту освіти та науки :: Факультет мистецтв імені Анатолія Авдієвського :: Факультет педагогіки та психології :: Факультет політології та права :: Факультет природничо-географічної освіти та екології :: Факультет психології :: Факультет соціально-економічної освіти та управління :: Факультет спеціальної та інклюзивної освіти :: Факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка :: Факультет фізичного виховання, спорту і здоров`я :: Факультет філософії та суспільствознавства :: Фізико-математичний факультет
Кафедри
Кафедра педагогчної творчості :: Кафедра педагогіки, теорія та історії педагогіки :: Кафедра методики викладання російської мови та світової літератури :: Кафедра етики та естетики :: Кафедра управління та євроінтеграції :: Кафедра філософії :: Кафедра інформатики
Персональні сайти
Андрущенко В.П. :: Бех В.П. :: Жалдак М.І. :: Борисенко В.Й. :: Франчук В.М. :: Франчук Н.П.
Інші сайти
Асоціація випускників :: Система управління електронними курсами НПУ :: Система управління електронними курсами інституту інформатики :: Система управління електронними курсами інституту інформатики (студенти) :: Простір гуманітарної комунікації :: Лабораторія археологічних досліджень :: Кабінет-музей М.П.Драгоманова :: Україна і становлення конституціоналізму в Європі :: Центр культури. НПУ