Студентське кураторство

Деталі

Залучення нових активістів до складу органів студентського самоврядування – та мотивування їх до подальшої роботи – одна з найбільш гострих проблем, що доводиться вирішувати Студентським Радам за час їх діяльності.

Аксіомою вважається ідея, що працювати потрібно на сам перед з першим курсом, оскільки для них університет поки ще знаходиться на першому місці.

Методи цієї роботи різні: проведення лекцій – зустрічей з представниками студентського самоврядування, анкетування першокурсників, з метою визначити потенційних активістів, пошук людей з організаторськими здібностями шляхом відвідування репетицій дебютів першокурсників.

Методи ці – класичні, вони себе непогано зарекомендували, але є в них один спільний мінус – інформація йде від студсамоврядування до студентів першого курсу без зворотного зв’язку.

Коли цей факт було усвідомлено, як недолік роботи, Студентська Рада НПУ ім. Драгоманова, поставила собі за ціль – пошук нового шляху залучення активістів.

Таким шляхом стало – запровадження студентського кураторства.

За кожною групою першого курсу закріпили студента 2-4 курсів, активіста студентського самоврядування, що повинен був допомагати першокурсникам адаптуватись до нової соціальної ситуація «Я – студент», та шукати й залучати талановитих новачків до роботи в самоврядуванні.

Зачаткові форми студентського кураторства, існували й до цього моменту, але ніколи ще до цього проекту не підходили так системно та комплексно.

Була проведена школа для студентських кураторів, що включала в себе:

-         демонстрацію презентацій студентських рад, та розповіді про проекти.

-         Інформування про особливості роботи з першим курсом.

-         Розповсюдження методичного матеріалу по роботі студентського куратора.

-         Проведення тренінгів на знайомство та згуртованість колективу.

Ефективність цього проекту перевершила наші сподівання.

Як відомо серед студентів насправді багато талановитих організаторів та активної молоді, але вони зазвичай використовують свою енергію та знання в поза університетській діяльності.

Соціологічне дослідження показало, що причини цього явища:

-         неможливість проявити себе в університеті, в наслідок недостатності інформації та ворожого ставлення до університетського життя.

Першокурсники прийшовши вперше до вищого навчального закладу, розгубленні, їм складно адаптуватись до нового життя, в минулому залишились їх шкільні друзі, вчителі та авторитет – потрібно все починати з нуля.

І в такий кризовий для людини період, з’являється досвідчений студент старших курсів, який вірогідніше за все буде першим хто запитає чи є якість проблеми, чи є якісь питання на які не може першокурсник знайти відповіді самотужки.

Як наслідок – налагодження міцного емоційного зв’язку між студентським куратором та першокурсниками.

Крім того студентський куратор – виконує функцію комунікатора – він не лише доносить інформацію від студентської ради до студентства, а й дізнаеться думку першокурсників, щодо актуальних проблем університету та  доносить її до студентської Ради.

Головне життєве кредо успішних організацій – не зупинятись на досягнутому.

Тож побачивши ефективність студентського кураторства, Студентська Рада наразі зосередила увагу на перспективах його розвитку.

Першочерговою з  яких виступає офіційне затвердження Вченою Радою університету студентського кураторства, та поступове перебирання студентськими кураторами функцій мало ефективних нині академічних кураторів.

   

Новини та оголошення  

   

Всього відвідувань  

10023550
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
10726
31377
64966
31672
154716
9498396
10023550

Your IP: 3.133.156.156
Server Time: 2024-04-26 16:38:24
   

GTranslate  

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Вхід  

   
© ALLROUNDER

Використання матеріалів сайту можливе лише при згоді адміністрації порталу та активного посилання.
Всі права захищено!

Сайти, які підтримуються службою порталу


НПУ імені М.П.Драгоманова
Факультети
Інженерно-педагогічний факультет :: Історичний факультет :: Факультет іноземної філології :: Факультет інформатики :: Факультет менеджменту освіти та науки :: Факультет мистецтв імені Анатолія Авдієвського :: Факультет педагогіки та психології :: Факультет політології та права :: Факультет природничо-географічної освіти та екології :: Факультет психології :: Факультет соціально-економічної освіти та управління :: Факультет спеціальної та інклюзивної освіти :: Факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка :: Факультет фізичного виховання, спорту і здоров`я :: Факультет філософії та суспільствознавства :: Фізико-математичний факультет
Кафедри
Кафедра педагогчної творчості :: Кафедра педагогіки, теорія та історії педагогіки :: Кафедра методики викладання російської мови та світової літератури :: Кафедра етики та естетики :: Кафедра управління та євроінтеграції :: Кафедра філософії :: Кафедра інформатики
Персональні сайти
Андрущенко В.П. :: Бех В.П. :: Жалдак М.І. :: Борисенко В.Й. :: Франчук В.М. :: Франчук Н.П.
Інші сайти
Асоціація випускників :: Система управління електронними курсами НПУ :: Система управління електронними курсами інституту інформатики :: Система управління електронними курсами інституту інформатики (студенти) :: Простір гуманітарної комунікації :: Лабораторія археологічних досліджень :: Кабінет-музей М.П.Драгоманова :: Україна і становлення конституціоналізму в Європі :: Центр культури. НПУ