Бехтерев

Деталі

Володимир Михайлович Бехтерєв (20 січня 1857, СОРАН (нині Бехтерєва, Елабужскій район) - 24 грудня 1927, Москва) - видатний російський медик-психіатр, невропатолог, фізіолог, психолог, основоположник рефлексології і патопсихологічного напряму в Росії, академік.

У 1907 заснував у Санкт-Петербурзі психоневрологічний інститут, нині носить ім'я Бехтерева.

Народився в сім'ї дрібного державного службовця в селі Сора, Елабужского повіту, Вятської губернії імовірно 20 січня 1857 (був хрещений 23 січня 1857). Був представником стародавнього вятського роду Бехтерєва. Освіту здобув у вятской гімназії та С.-Петербурзької медико-хірургічної академії. Після закінчення курсу (1878), Бехтерєв присвятив себе вивченню душевних і нервових хвороб і для цієї мети працював при клініці проф. І. П. Мержеевского.

У 1879 році Бехтерєв був прийнятий в дійсні члени Петербурзького товариства психіатрів. А в 1884 р. був відряджений за кордон, де займався у Дюбуа-Раймона (Берлін), Вундта (Лейпциг), Мейнерта (Відень), Шарко (Париж) та ін

По захисту докторської дисертації (4 квітня 1881) затверджено приват-доцентом Петербурзької медико-хірургічної академії, а з 1885 року перебував професором Казанського університету та завідувачем психіатричної клінікою окружний казанської лікарні. Під час роботи в Казанському університеті створив психофізіологічну лабораторію і заснував Казанське товариство невропатологів і психіатрів. У 1893 році очолив кафедру нервових і душевних хвороб Медико-хірургічної академії. У тому ж році заснував журнал «Неврологічний вісник». У 1894 році Володимир Михайлович був призначений членом медичної ради міністерства внутрішніх справ, а в 1895 році - членом військово-медичного вченої ради при військовому міністрі і тоді ж членом ради будинку піклування душевнохворих. З 1897 викладав також у Жіночому медичному інституті.

Організував в Петербурзі Товариство психоневрологів і Товариство нормальної та експериментальної психології та наукової організації праці. Редагував журнали «Огляд психіатрії, неврології та експериментальної психології», «Вивчення і виховання особистості», «Питання вивчення праці» та інші.

У листопаді 1900 двотомник Бехтерєва «Провідні шляхи спинного і головного мозку» був висунутий Російською академією наук на премію імені академіка К. М. Бера. У 1900 Бехтерєв був обраний головою Російського товариства нормальної і патологічної психології.

Після завершення роботи над сімома томами «Основи вчення про функції мозку» особливу увагу Бехтерєва як вченого стали залучати проблеми психології. Виходячи з того, що психічна діяльність виникає в результаті роботи мозку, він вважав можливим спиратися головним чином на досягнення фізіології, і, перш за все, на вчення про сочетательних (умовних) рефлексах. У 1907-1910 роках Бехтерєв опублікував три томи книги «Об'єктивна психологія». Вчений стверджував, що всі психічні процеси супроводжуються рефлекторними руховими і вегетативними реакціями, які доступні спостереженню і реєстрації.

Був членом редакційного комітету багатотомного «Traite international de psychologie pathologique» («Інтернаціональний трактат з патологічної психології») (Париж, 1908-1910), для якого їм написані кілька глав. У 1908 році в Петербурзі починає роботу заснований Бехтерева Психоневрологічний інститут.

У травні 1918 Бехтерєв звернувся до Раднаркому з клопотанням про організацію Інституту з вивчення мозку і психічної діяльності. Незабаром Інститут відкрився, і його директором до самої смерті був Володимир Михайлович Бехтерєв. У 1927 йому було присвоєно звання заслуженого діяча науки РРФСР.

Помер раптово 24 грудня 1927 в Москві.

Після своєї смерті В. М. Бехтерєв залишив власну школу і сотні учнів, у тому числі 70 професорів.

   

Новини та оголошення  

   

Всього відвідувань  

10030038
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1711
15503
71454
31672
161204
9498396
10030038

Your IP: 52.15.112.69
Server Time: 2024-04-27 04:22:25
   

GTranslate  

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Вхід  

   
© ALLROUNDER

Використання матеріалів сайту можливе лише при згоді адміністрації порталу та активного посилання.
Всі права захищено!

Сайти, які підтримуються службою порталу


НПУ імені М.П.Драгоманова
Факультети
Інженерно-педагогічний факультет :: Історичний факультет :: Факультет іноземної філології :: Факультет інформатики :: Факультет менеджменту освіти та науки :: Факультет мистецтв імені Анатолія Авдієвського :: Факультет педагогіки та психології :: Факультет політології та права :: Факультет природничо-географічної освіти та екології :: Факультет психології :: Факультет соціально-економічної освіти та управління :: Факультет спеціальної та інклюзивної освіти :: Факультет української філології та літературної творчості імені Андрія Малишка :: Факультет фізичного виховання, спорту і здоров`я :: Факультет філософії та суспільствознавства :: Фізико-математичний факультет
Кафедри
Кафедра педагогчної творчості :: Кафедра педагогіки, теорія та історії педагогіки :: Кафедра методики викладання російської мови та світової літератури :: Кафедра етики та естетики :: Кафедра управління та євроінтеграції :: Кафедра філософії :: Кафедра інформатики
Персональні сайти
Андрущенко В.П. :: Бех В.П. :: Жалдак М.І. :: Борисенко В.Й. :: Франчук В.М. :: Франчук Н.П.
Інші сайти
Асоціація випускників :: Система управління електронними курсами НПУ :: Система управління електронними курсами інституту інформатики :: Система управління електронними курсами інституту інформатики (студенти) :: Простір гуманітарної комунікації :: Лабораторія археологічних досліджень :: Кабінет-музей М.П.Драгоманова :: Україна і становлення конституціоналізму в Європі :: Центр культури. НПУ